Τι να προσέξετε στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Τι να προσέξετε στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά σε κάποια από τα σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει κατά την επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

Πρακτικά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο είδη:

Ανοιχτού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται απευθείας και κλειστού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται με τη βοήθεια εναλλάκτη θερμότητας.

Στους θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος, που είναι πιο απλοί και έχουν μικρότερο κόστος, το νερό που θερμαίνεται στους σωλήνες χρησιμοποιείται απ’ ευθείας στην κατανάλωση. Αντίθετα στους κλειστού κυκλώματος το θερμαινόμενο μέσο είναι άλλο υγρό απ’ αυτό που θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό που γίνεται στο θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος είναι η θέρμανση νερού με αντιψυκτικό σε ένα κύκλωμα με τη βοήθεια του ήλιου και του συλλέκτη. Το νερό που εντέλει χρησιμοποιείται κυκλοφορεί σε διαφορετικό κύκλωμα, οι σωλήνες του οποίου έρχονται σε επαφή με εκείνους του πρώτου.

Όσον αφορά στην απόδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί εξαρτάται από δύο απλούς παράγοντες. Τον προσανατολισμό που πρέπει να είναι νότιος καθώς και την κλίση που πρέπει να συμπίπτει με την κλίση της τοποθεσίας που εγκαθίστανται. Αν ο ηλιακός τοποθετηθεί με απόκλιση μέχρι και 15 μοίρες απ’ το νότο δεν παρατηρείται σπουδαία μείωση της απόδοσής του. Κάτι που συμβαίνει όμως μετά τις 15 μοίρες. Μείωση της απόδοσης παρατηρείται και όταν ο ηλιακός συλλέκτης έχει κλίση μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις 20 – 50 μοίρες. Φυσικά το ιδανικό είναι να μην ρίχνουν τη σκιά τους άλλα αντικείμενα πάνω στον ηλιακό.

Η επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για περιοχές που δεν διαθέτουν από τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας θα πρέπει να είναι διπλής ενέργειας, καθώς υπάρχει η εναλλακτική λύση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει συννεφιά.

Στην αγορά επίσης διατίθενται και ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Δηλαδή πέραν της ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει και τρίτη επιλογή ήτοι το θερμό νερό από το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας. Εάν υπάρχει εγκατάσταση ξεχωριστών σωληνώσεων (π.χ. ανά διαμέρισμα) που να συνδέουν λεβητοστάσιο και χώρο εγκατάστασης του ηλιακού, τότε ο ηλιακός τριπλής ενέργειας ενδεχομένως να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεστού νερού που παράγεται απ’ τον λέβητα του καλοριφέρ, ως θερμαντικού μέσου.

Τηλ. κέντρο: +30 210 2621742 - 743

Τεχν. τμήμα: +30 210 2322184

Fax: +30 210 2322185 

Κινητό: 698 3949590

Διεύθυνση: Χ Σμύρνης 27, Ζεφύρι,

Email: info@bauer.gr

Web: http://www.bauer.gr

Μέλος ΕΒΗΕ

ηλιακοι θερμοσιφωνες

μποιλερ ηλιακοί συλλέκτες

προσφορες για θερμοσιφωνες